تلسکوپ جیمز وب، ویژگی ها و اولین مجموعه تصاویر منتشر شده

تلسکوپ جیمز وب، ویژگی ها و اولین مجموعه تصاویر منتشر شده

تلسکوپ جیمز وب حاصل همکاری ناسا، آژانس های فضایی اروپا، کانادا و 300 دانشگاه، شرکت و سازمان از 14 کشور دیگر یکی از بزرگترین و قوی ترین تلسکوپ های ساخته شده ناسا است که در روز 4 دی 1400(25 Desember) به فضا پرتاب شده است. این تلسکوپ قرار است چیزی بیش از 13.5 میلیارد سال پیش -عصری که اولین ستاره ها و کهکشان ها بوجود آمدند- را مورد بررسی قرار دهد. اگر شماهم راجع به ساختار این تلسکوپ و ابزار های آن کنجکاو هستید، ما در این مقاله جزئیاتی درباره این پروژه، محل قرار گیری تلسکوپ و تصاویری که تا به حال منتشر شده توضیحاتی آماده کرده ایم، همراه ما باشید.

تلسکوپ جیمز وب

تلسکوپ فضایی جیمز وب به گونه ای طراحی شده که اشعه فرابنفش و نور مرئی که توسط انبساط مستمر جهان منتشر شده که امروزه به عنوان اشعه مادون قرمز به ما می رسد را با کیفیت و حساسیتی بی سابقه مشاهده کند. دانشمندان از این پروژه برای مقایسه سیارات فراخورشیدی که در منطقه قابل سکونت قرار دارند با باقی سیارات و اجسام منظومه شمسی استفاده خواهند کرد تا احتمال بوجود آمدن مناطق قابل سکونت و سیر تکاملی آن ها را بررسی کنند و همچنین این تلسکوپ قرار است اطلاعات علمی ماموریت های دیگر ناسا را کامل کند.

تلسکوپ جیمز وب برخلاف تلسکوپ هابل به جای حرکت در مدار دور زمین با فاصله 570 کیلومتری، در مداری به دور خورشید با فاصله 1.5 میلیون کیلومتری در راستا با زمین حرکت می کند که در اطراف موقعیتی به نام دومین نقطه لاگرانژ (L2) قرار دارد. نیروی گرانش زمین و خورشید هردو عامل چرخیدن تلسکوپ وب به دور نقطه L2 در مداری هاله ای -مداری متناوب و سه بعدی- هستند، در این نقطه تلسکوپ جیمز وب دور از سیارات داخلی منظومه شمسی -4 سیاره نزدیک به خورشید- خواهد ماند که در این صورت از آن در برابر هر منبع گرمایی که بر روی قابلیت جمع آوری اشعه مادون قرمز تلسکوپ تاثیرگذار باشد محاظت می شود.

ویژگی های جیمز وب

از ویژگی های منحصر به فرد این پروژه می توان به قطر 6.5 متری آیینه آن که تقریبا 2.7 برابر قطر آیینه تلسکوپ هابل است، روکش های طلای شش ضلعی که شکل آیینه را تشکیل می دهند و سپر خورشیدی پنج لایه آن که اندازه یک زمین تنیس است اشاره کرد. این تلسکوپ قابلیت جذب بخشی از نور مرئی (از قرمز تا زرد) و مادون قرمز ( طول موج 0.6 تا 28 میکرومتر) را دارد که به کمک 4 ابزار علمی دوربین مادون قرمز (NIRcam)، طیف نگار مادون قرمز (NIRspec)، ابزار مادون قرمز (MIRI)، طیف سنج بدون شکاف و تصویرساز مادون قرمز (NIRISS) و سنسور راهنمایی امکان پذیر شده است.

اولین مجموعه تصاویر منتشر شده

سحابی کارینا

این تلسکوپ در روز 24 تیر 1401 (15 July) اولین مجموعه عکس های خود را منتشر کرد. اولین تصویر مربوط به سحابی کارینا است، یکی از بزرگترین و درخشان ترین سحابی های آسمان که تقریبا در فاصله 7600 سال نوری در صورت فلکی جنوبی کارینا قرار دارد. سحابی ها محل تولد ستارگان هستند و سحابی کارینا خانه بسیاری از ستارگان پرجرم، چندین برابر بزرگتر از خورشید است.

سحابی کارینا، مجموعه تصاویر تلسکوپ جیمز وب

سیاره WASP-96 B

دومین تصویر از سیاره ای غول پیکر و خارج از منظومه شمسی به نام WASP-96 B است که عمدتا از گاز تشکیل شده و در فاصله 1150 سال نوری از ما قرار دارد. این سیاره هر 3.4 روز یک بار به دور ستاره خود می چرخد و حدود نیمی از جرم مشتری را دارد و در سال 2014 کشف شده است.

سیاره WASP-96 B، مجموعه تصاویر تلسکوپ جیمز وب

سحابی حلقه جنوبی

حلقه جنوبی یا “انفجاری هشت” که یک سحابی سیاره ای است، سومین تصویری بود که تلسکوپ جیمز وب منتشر کرد. این سحابی یک ابر گازی درحال انبساط است که ستاره ای درحال مرگ را احاطه کرده، قطر این سحابی نزدیک به نیم سال نوری است و تقریبا 2000 سال نوری از زمین فاصله دارد.

سحابی حلقه جنوبی، مجموعه تصاویر تلسکوپ جیمز وب

کهکشان پنج تایی استفان

تصویر چهارم مربوط به کهکشان پنج تایی استفان است که در فاصله 290 میلیون سال نوری از ما و در صورت فلکی اسب بالدار -پگاسوس- قرار دارد. چهار کهکشان در این پنج کهکشان در یک رقص کیهانی از برخورد های نزدیک مکرر قفل شده اند.

کهکشان پنج تایی استفان، مجموعه تصاویر تلسکوپ جیمز وب

SMACS 0723

تصویر آخر مربوط به SMACS 0723 است، خوشه های کهکشانی عظیم در پیش زمینه، نور اجرام پشت خود را بزرگنمایی و منحرف می کنند و یک نمای میدانی عمیق را به جمعیت کهکشانی بسیار دور و ذاتا عجیب و غریب ارائه می کنند.

SMACS 0723، مجموعه تصاویر تلسکوپ جیمز وب

فهرست مقاله

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن
Open chat
روابط عمومی انگاریوم
سلام 👋
سوالی دارید در خدمتیم 😊